Bevalling stap voor stap

De ontsluiting

Ontsluitingsweeën maken je baarmoedermond open.
De ontsluitingsweeën zorgen ervoor dat je baarmoedermond ver genoeg open gaat (10 cm) om je kindje geboren te laten worden. Voor de ontsluiting zijn sterke weeën nodig. Ze duren 1-1,5 minuut en komen regelmatig, zo om de 3 tot 5 minuten. Je voelt ze als een pijnlijke kramp door je hele bekkengebied. De een voelt ze meer in de buik, de ander in de rug. Sommige vrouwen voelen ze (ook) in hun benen. De weeën worden krachtiger en pijnlijker naarmate de ontsluiting vordert. Tijdens de laatste centimeters ontsluiting (8-10 cm) zijn ze het heftigst. De verloskundige controleert via inwendig onderzoek hoeveel centimeter ontsluiting je hebt.

Je vliezen breken (of de verloskundige breekt ze)

De vliezen kunnen op iedere tijdstip tijdens de ontsluiting of voor de weeën ooit begonnen zijn breken. Als de vliezen niet spontaan breken kan de verloskundige je vliezen breken aan het eind van de ontsluiting. Of soms eerder, als de weeën afzwakken of als je ontsluiting onvoldoende doorzet. Dat doet geen pijn. Je voelt alleen warm water lopen en dat gaat door tijdens de rest van de bevalling. Er wordt steeds opnieuw vruchtwater aangemaakt, zodat je kindje nooit ‘droog’ ligt. Als je sterke weeën hebt mag je in bad met gebroken vliezen om de weeën op te vangen.
Als je geen weeën hebt als de vliezen breken, is er een kleine kans op infectie met name als het meer dan 24 uur duurt voor de weeën beginnen. Je kindje staat nu immers in open verbinding met de buitenwereld. Daarom moet je, je temperatuur in de gaten houden, om infectie snel te ontdekken, niet gaan vrijen, niet in bad gaan liggen en wij gaan ook niet inwendig onderzoek doen.

Persperiode

Persweeën ‘duwen’ je kindje naar buiten
Als er volledig ontsluiting is beginnen de persweeën. Je kunt het niet tegenhouden. De verloskundige zal meestal eerst een inwendig onderzoek doen om zeker te weten of de ontsluiting volledig is. De persweeën komen meestal om de 5 minuten. Je kan nu actief mee gaan persen. Pers tijdens een perswee met al je kracht mee richting je vagina en anus. Alsof je moet poepen. In het begin voel je niet altijd waar je naartoe perst. Maar als het hoofdje dieper komt, wordt het duidelijker hoe je zo’n perswee kunt gebruiken om mee te persen.
Als het hoofdje bijna naar buiten komt, voel je het aan de onderkant tussen je vagina en anus uitrekken. Dat kan een pijnlijk, branderig gevoel zijn. Een warme washand tegen je bekkenbodem helpt. De verloskundige geeft nu aan wat je moet doen om het hoofdje en de schouders van het kind zo rustig mogelijk geboren te laten worden en dan volgt het lijfje snel. Even later ligt jouw kindje op je buik. Een geweldig moment. Geniet ervan!

De eerste uur na de bevalling

Als de bloedvaten in de navelstreng niet meer kloppen, kan die worden doorgeknipt. Als alles verder goed is laten wij jullie met rust. Je kind moet goed warm gehouden worden om niet onnodig energie te verliezen, dus muts op, warme doeken op de rug en zijn buikje op die van jouw. Als je borstvoeding wilt geven, wachten wij tot het kind klaar is om de tepel te zoeken en te zuigen. Het kind is goed wakker het eerste uur – maak gebruik van dit moment met zijn drieën.

Nageboorteperiode

Als het kind geboren is, trekt je baarmoeder samen waardoor de nageboorte (ook wel moederkoek of placenta genoemd) van de baarmoederwand los gaat. Meestal worden de placenta en vliezen binnen een half uur na de geboorte van het kind geboren. Dat is een beetje een raar gevoel maar doet niet echt pijn. De baarmoeder trekt daarna weer samen en voelt als een harde bal onder de navel.

Inspectie onderkant

Als de placenta geboren is, bekijken wij of je ook gehecht moet worden. Als dat zo is, krijg je eerst lokale verdoving. Na de hechten zijn wij klaar en is het tijd voor beschuit met muisjes!

CONTACTINFO

Bij bevallingen en verloskundige vragen laagdrempelig BELLEN met: 06 - 51 789 775

Voor het maken of verzetten van een controle-afspraak:
Di. wo. en do. van 9:00 tot 15:30 uur
Tel. 0511 - 451045

Spreekuur
Kollum: Dinsdag, woensdag en donderdag va 7:30 uur of een avondspreekuur.
Kootstertille: Vrijdag vanaf 11:00 uur in de even weken.
Westereen: Donderdagavond vanaf 19:00 uur in de oneven weken.

LOCATIES

Willem Lodewijkstraat 53
9291 MZ Kollum

Van Harinxmaloane 5
9271 AH Westereen

Goudtsjeblomstrjitte 34 A
9288 AM Kootstertille

locatie_kollum_footer