Kinderwens

Hebben jullie een kinderwens of denken jullie hierover na? Dan kunnen jullie al vóór de zwangerschap veel doen om ervoor te zorgen dat het kind een gezonde start krijgt. Want de gezondheid van een kind begint al vóór de bevruchting. Wanneer je erover nadenkt om zwanger te worden of al een kinderwens hebt is dit vaak een spannende periode en gaat het meestal gepaard met veel vragen. Uit onderzoek is gebleken dat door je van te voren te verdiepen in een eventuele zwangerschap de kans groter is op een gezonde zwangerschap en bevalling. Als jij en je partner advies willen hebben over hoe je zo gezond mogelijk aan een zwangerschap kan beginnen, kunnen jullie bij ons terecht op het kinderwensspreekuur.

Tijdens het kinderwensspreekuur zal er op verschillende onderwerpen ingegaan worden zoals voeding, foliumzuur, eventueel medicijngebruik, invloeden van buitenaf, werk, eventuele eerdere zwangerschappen en voorlichting over vruchtbaarheid, zwangerschap en een gezonde leefstijl. Vooraf aan het consult zullen we jullie vragen om een vragenlijst in te vullen op www.zwangerwijzer.nl, zodat wij ons kunnen voorbereiden op jullie komst.

Duur van kinderwens

Zwanger worden kan snel gebeuren of soms heeft het wat meer tijd nodig. Gemiddeld zijn de meeste stellen (zo’n 80-90%) binnen een jaar zwanger. Mocht het na een jaar proberen niet gelukt zijn, is er een mogelijkheid dat we jullie verwijzen naar de huisarts of gynaecoloog voor verder onderzoek.

Foliumzuur

Voordat je zwanger bent is het goed om al te beginnen met het slikken van foliumzuur. Dit verkleint de kans op een kindje met een open rug (Spina Bifida). Het advies is om vanaf het moment dat je een kinderwens hebt tot 10 weken zwangerschap dagelijks een tablet foliumzuur te nemen (0,4-0,5 mg). Foliumzuur is zonder recept verkrijgbaar bij de drogist of apotheek, zowel in losse tabletten als in combinatie met multivitaminen.

Meer informatie

Meer weten over gezond zwanger worden? Zie ook:

Zwanger?

Haal bij ons op de praktijk een gratis zwangerschapstest!

CONTACTINFO

Bij bevallingen en verloskundige vragen laagdrempelig BELLEN met: 06 - 51 789 775

Voor het maken of verzetten van een controle-afspraak:
Di. wo. en do. van 9:00 tot 15:30 uur
Tel. 0511 - 451045

Spreekuur
Kollum: Dinsdag, woensdag en donderdag va 7:30 uur of een avondspreekuur.
Kootstertille: Vrijdag vanaf 11:00 uur in de even weken.
Westereen: Donderdagavond vanaf 19:00 uur in de oneven weken.

LOCATIES

Willem Lodewijkstraat 53
9291 MZ Kollum

Van Harinxmaloane 5
9271 AH Westereen

Goudtsjeblomstrjitte 34 A
9288 AM Kootstertille

locatie_kollum_footer