Kraambed

Het kraambed begint vanaf de bevalling en duurt 8 tot 10 dagen. In die eerste week komt de kraamverzorgster iedere dag en komt de dienstdoende verloskundige regelmatig kijken of je herstel goed verloopt en of het goed gaat met de baby. Ook komen we langs bij de mensen die de hele zwangerschap onder controle zijn geweest bij de gynaecoloog. Als er twijfels of problemen zijn, is de dienstdoende altijd te bereiken voor vragen en/of een extra bezoekje.

Aandachtspunten in het kraambed

Rust

Rust is jouw voornaamste opdracht na de bevalling, zodat je lichaam kan herstellen. En als je borstvoeding geeft, bevordert rust en veel lichamelijk contact met je kind, de melkproductie. Bovendien is veel lichamelijk contact goed voor de hechting tussen jou en je kind. Je kind kan niet te veel aandacht krijgen.

Bloedverlies

Bloedverlies is de eerste 24 uur relatief krachtig. Je heb waarschijnlijk het grote kraamverband nodig dat iedere 3 uur gewisseld moeten worden. Je kunt ook grote stolsels verliezen (wel zo groot als een vuist of sinaasappel) met name als je een tijd hebt gelegen en dan gaat opstaan. Het is allemaal normaal. Zorg er wel voor dat je frequent gaat plassen: je baarmoeder kan beter samentrekken als je blaas niet te groot is, waardoor het bloedverlies minder wordt. De dagen erna zal het bloedverlies steeds iets minder worden en aan het einde van de kraamweek is het te vergelijken met een menstruatie. Wanneer je meer actief bent, bestaat de kans dat het bloedverlies een dag of twee iets toeneemt en dan zakt het weer af. Het vloeien mag tot 6 weken na de bevalling duren.

Naweeën

Vooral als het niet je eerste bevalling is geweest, kan je last hebben van naweeën. De eerste 24 uur kan het behoorlijk zijn en daarna is het vooral als je de kleine aan de borst hebt. Paracetamol helpt goed en je mag 3 x 2 tabletten van 500mg nemen per 24 uur.

Baarmoeder

Je baarmoeder wordt iedere dag kleiner na de bevalling en is rond de 10e dag verdwenen achter jouw schaambeen. Dat is het werk van de naweeën die je niet altijd hoeft te voelen. Zij hebben dus een belangrijke functie.

Hechtingen

Als je gehecht bent, is het vaak een goed idee om een spiegel te pakken en een keer te kijken hoe het er uit ziet. Vaak is er niet zo veel te zien, maar er kunnen blauwe plekken zijn, die wel pijnlijk zijn als je gaat zitten. Om de genezing te bevorderen is luchten een goed idee door af en toe met blote billen op een matje in bed te gaan liggen. Het hechtdraad is oplosbaar, dus verwijderen is niet nodig tenzij je er last van hebt.

Ontlasting

Je hoeft niet bang te zijn voor pijn of het loslaten van hechtingen bij de eerste keer ontlasting. Als je drang voelt ga je rustig zitten en neem je de tijd. Het kan zijn dat je pas op de vierde dag na de bevalling voor het eerst ontlasting hebt. Goed drinken en vezelrijk eten is belangrijk.

Bekkenbodem

De bekkenbodem voelt vaak iets beurs aan, maar dat trekt in de loop van het eerste paar dagen bij. Vanaf de eerste dag kan je al beginnen met het oefenen van je bekkenbodem. Soms voel je nog niet zo goed dat je je bekkenbodem aanspant en ook het gevoel dat je moet plassen kan onduidelijk zijn. In de loop van de eerste week komt het weer goed. Het is goed om tijdens de rest van de leven je bekkenbodem regelmatig te trainen. En als je bekkenbodem niet goed functioneert 3 maanden na de bevalling, is het verstandig om contact op te nemen met een bekkenbodemfysiotherapeute.

CONTACTINFO

Bij bevallingen en verloskundige vragen laagdrempelig BELLEN met: 06 - 51 789 775

Voor het maken of verzetten van een controle-afspraak:
Di. wo. en do. van 9:00 tot 15:30 uur
Tel. 0511 - 451045

Spreekuur
Kollum: Dinsdag, woensdag en donderdag va 7:30 uur of een avondspreekuur.
Kootstertille: Vrijdag vanaf 11:00 uur in de even weken.
Westereen: Donderdagavond vanaf 19:00 uur in de oneven weken.

LOCATIES

Willem Lodewijkstraat 53
9291 MZ Kollum

Van Harinxmaloane 5
9271 AH Westereen

Goudtsjeblomstrjitte 34 A
9288 AM Kootstertille

locatie_kollum_footer