Anticonceptie

Wanneer bent je na een bevalling weer vruchtbaar en kunt je dus weer zwanger worden?

Het is niet in het algemeen te zeggen wanneer je na een bevalling weer vruchtbaar bent; dat is voor elke vrouw anders. Het is ook afhankelijk van het feit of je borstvoeding of kunstvoeding geeft.

Het is belangrijk dat je in jou achterhoofd weet dat als je vrijt dat je dan weer zwanger kunt raken. je weet namelijk niet wanneer je weer gaat menstrueren (ongesteld wordt). En voordat je gaat menstrueren hebt je al een eisprong gehad en dan ben je dus weer vruchtbaar.

Borstvoeding

Als je volledig borstvoeding geeft (voeden op verzoek, minimaal één keer per vier uur en maximaal één keer per 24 uur zes uur tussen de voedingen, niet kolven, geen fopspeen gebruik), kan de menstruatie wel zes maand wegblijven. De kans op een zwangerschap is dan zeer klein. In Nederland is dit meestal niet de manier zoals wij borstvoeding geven. Dat betekend dat jou menstruatie (en dus eisprong) eerder kan komen. Met andere woorden: je kunt dan niet volledig vertrouwen op borstvoeding als anticonceptiemiddel en hebt een betrouwbaardere bescherming nodig tegen zwangerschap.

Borstvoeding anticonceptiekeuze: Cerazette (oestrogeen vrije pil), Anticonceptiestaafje, Mirena (hormoon spiraal), Koper spiraal.

Kunstvoeding

Als je kunstvoeding geeft kunt je na ongeveer drie weken al een eisprong hebben en bent je dus weer vruchtbaar. Dit betekend dat je weer zwanger kunt raken. Twee week later kunt je dan jou eerste menstruatie weer verwachten.

Kunstvoeding anticonceptiekeuze: allen.

Advies

Over het algemeen geld als startadvies voor anticonceptie bij vrouwen die geen volledige borstvoeding geven: begin in de vierde week na de bevalling. Dan bent je meteen beschermd. Begint je na de vierde week met anticonceptie gebruik dan naast jow anticonceptiemethode de eerste zeven dagen een condoom. je kunt ook jow eerste menstruatie afwachten en op de eerste dag daarvan starten met anticonceptie. Je bent dan meteen beschermd, maar moet tot die tijd wel condooms gebruiken. Spiraaltjes worden meestal pas na twee/drie maand na de bevalling geplaatst. Ook dan moet je tot die tijd condooms gebruiken als je niet direct weer zwanger wilt worden.

Links:

Deze site van bevat, naast informatie over alle anticonceptiemethodes, ook een anticonceptietest, samengesteld door de onafhankelijke Stichting Anticonceptie Nederland. Hiermee kun je kijken welke methode het beste bij je past.

Stichting Anticonceptie Nederland.

CONTACTINFO

Bij bevallingen en verloskundige vragen laagdrempelig BELLEN met: 06 - 51 789 775

Voor het maken of verzetten van een controle-afspraak:
Di. wo. en do. van 9:00 tot 15:30 uur
Tel. 0511 - 451045

Spreekuur
Kollum: Dinsdag, woensdag en donderdag va 7:30 uur of een avondspreekuur.
Kootstertille: Vrijdag vanaf 11:00 uur in de even weken.
Westereen: Donderdagavond vanaf 19:00 uur in de oneven weken.

LOCATIES

Willem Lodewijkstraat 53
9291 MZ Kollum

Van Harinxmaloane 5
9271 AH Westereen

Goudtsjeblomstrjitte 34 A
9288 AM Kootstertille

locatie_kollum_footer