Borstvoeding

Borstvoeding: Dé keuze die je maakt voor jouw kind, omdat hij/zij zelf nog niet kan kiezen!

Borstvoeding is de beste voeding voor een baby. De WHO (Wereld Gezondheidsorganisatie) en UNICEF (het Kinderfonds van de Verenigde Naties) adviseren om minimaal een half jaar volledig borstvoeding te geven en daarna borstvoeding te geven tot minimaal twee jaar. Je zult vanzelf gaan merken wanneer het kindje niet meer genoeg heeft aan de borstvoeding. Dit kan na zes maand, maar ook zelfs na een jaar. Ga dus af op je kind en niet op wat normaal is!

Kind aan borstMoedermelk bevat alles wat een baby nodig heeft om gezond op te groeien: water, eiwitten, vetten, koolhydraten, mineralen, vitaminen, antistoffen en ijzer. Daarnaast is moedermelk is steeds op de juiste temperatuur beschikbaar, steriel en goedkoop.

Moedermelk biedt echter nog meer en is dan ook beter voor de baby dan welke kunstvoeding dan ook: zij biedt het kind immuun- en afweerstoffen die de moeder door contact met ziektekiemen heeft gevormd. Voor de baby is deze bescherming zeer belangrijk, aangezien zijn eigen immuunsysteem zich in de komende jaren nog moet ontwikkelen. Vooral colostrum (de eerste melk) bevat vele immunoglobulinen, die jouw kind beschermen.

Moedermelk blijkt ook steeds belangrijker bij de preventie van allergieën, aangezien intolerantie en allergie steeds vaker voorkomen. Veel zuigelingen verdragen geen koemelkeiwitten. Daarom is de duur van de borstvoeding van zes maanden, waarbij het kind uitsluitend met moedermelk wordt gevoed, ook een optimale voorzorgsmaatregel.

Ook de lange termijn effecten van borstvoeding voor zowel moeder als kind mogen wij niet onderschatten. Hart- en vaatziekten, suikerziekte, overgewicht, diverse vormen van kanker komen minder vaak voor bij mensen die uitsluitend borstvoeding hebben gekregen voor tenminste zes maanden. Dit geldt ook voor de vrouwen die zes maanden of langer borstvoeding hebben gegeven.

Hoe werkt borstvoeding

Direct  na de bevalling is de baby vaak alert en zijn de zuigreflexen goed duidelijk. Het is goed voor de borstvoeding om gebruik te maken van deze situatie. Het kind kan zelf de tepel vinden en met zuigen beginnen als die de gelegenheid krijgt.

De eerste paar dagen is het normaal dat de baby 8 tot 12 keer per dag aan je borst wil drinken. Zodra je kind tekenen geeft om te willen drinken (smakken, zoekende bewegingen, zuigen op handje), moet die aan de borst. Door je kind zoveel mogelijk bij je te houden, mis je deze tekenen minder snel.

Doordat je kind vaak aan de borst drinkt, wordt de melkproductie maximaal gestimuleerd. Het kind krijgt de eerste paar dagen niet veel melk per keer, omdat de productie op gang moet komen. Dit komt overeen met de behoefte van het kind. Vanaf ongeveer 4 dagen begint de melk te stromen waardoor het kindje minder vaak de behoefte heeft om te drinken en er langere pauze’s tussen de voedingen zit.

Of het kindje genoeg binnen krijgt, zie je door het aantal plasluiers, de kleur van de ontlasting, het gedrag van het kindje, de temperatuur en de kleur van je kindje. Dit zijn belangrijkere gegevens dan het gewicht van het kind.

Welslagen van borstvoeding

Voor het welslagen van de borstvoeding is het belangrijk dat je rust en tijd neemt voor de voedingen en vooral geniet van het samenzijn met je kind. Houdt het kind veel bij je en respecteer zijn of haar behoeftes met betrekking tot drinken, slapen en lichamelijk contact.

Daarnaast is het goed om je al tijdens de zwangerschap voor te bereiden op borstvoeding. Want hoe meer je er al over weet, hoe groter de kans is dat de borstvoeding slaagt! Dit kan je doen door er iets over te lezen, websites te bezoeken of door een cursus te gaan volgen. Bij ons in de praktijk wordt een borstvoedingscursus gegeven. Zie de informatie hierover onder het kopje Cursus en dan borstvoedingscursus.

Lactatiekundige

Soms is het fijn dat een lactatiekundige, iemand die gespecialiseerd is in borstvoeding, een keer met je meedenkt of meekijkt. Onze assistente, Saapke de Haan, is lactatiekundige. Bij vragen over borstvoeding kan je Saapke (vrijblijvend) bellen voor tips en adviezen of dat je even bij ons langskomt op de praktijk (dindag, woensdag en donderdag van 8-15 uur). Ook is het mogelijk dat Saapke een keer bij je thuis komt om een voeding komt observeren. Saapke is tijdens spreekuren te bereiken op ons praktijknummer: 0511-451045. Op andere momenten is ze te bereiken op 06-21704910.

Kolven kopen/huren

kolf praktijkKolf kopen

Bij ons in de praktijk verkopen we Avent handkolven. Deze kosten € 50,-  per stuk.

 

 

 

Elektrische kolf huren

Bij de onderstaande winkels kun je elektrische kolven huren.

In de apotheek van Dokkum wordt de elektrische enkele en de dubbelzijdige borstkolf van Medela verhuurd. Deze kost €2.25 per dag of €40,- per maand (maximaal twee maand) en €25,- borg. De benodigde kolfzet die hierbij past, moet je aanschaffen. De prijs van een enkelzijdige Symphony is €24,- en de prijs van een dubbelzijdige Symphony bedraagt €33,-.

De Groene Kruis Winkel verhuurt de elektrische dubbelzijdige borstkolf van Medela en Avent. Deze kosten €12,50 per week, €100,- borg. Legitimatie is verplicht.kolf groene kruis

Verhuren alleen de elektriche dubbelzijdige borstkolf van Avent. Deze kost €2,- per dag en €75,- borg. De aanschaf van een dubbele kolfzet, waarvan later ook een handkolf gemaakt kan worden, bedraagt €50,-.

Hydropads kopen

Wanneer je last hebt van rode pijnlijke tepels of van tepelkloven, kunnen hydrogel pads aangename verkoeling geven. Tevens helpen de pads bij de genezing van jouw tepels. Je kunt bij ons de pads per 3 stuks kopen. De kosten zijn €4,00 per 3 stuks.

Links

 

CONTACTINFO

Bij bevallingen en verloskundige vragen laagdrempelig BELLEN met: 06 - 51 789 775

Voor het maken of verzetten van een controle-afspraak:
Di. wo. en do. van 9:00 tot 15:30 uur
Tel. 0511 - 451045

Spreekuur
Kollum: Dinsdag, woensdag en donderdag va 7:30 uur of een avondspreekuur.
Kootstertille: Vrijdag vanaf 11:00 uur in de even weken.
Westereen: Donderdagavond vanaf 19:00 uur in de oneven weken.

LOCATIES

Willem Lodewijkstraat 53
9291 MZ Kollum

Van Harinxmaloane 5
9271 AH Westereen

Goudtsjeblomstrjitte 34 A
9288 AM Kootstertille

locatie_kollum_footer