Pijn

De pijn die ontstaat tijdens een wee komt door de druk van het hoofd van het kind op de baarmoedermond.
Het is een pijn die lijkt op menstruatiepijn en die met name aan het einde van de ontsluitingsperiode heel intens en scherp kan zijn.
Om zo goed mogelijk om te gaan met de pijn zijn de volgende factoren belangrijk:

  • Ademhaling.

Een rustige en diepe ademhaling helpt je bij het opvangen van weeën. Hierdoor ben je meer ontspannen waardoor de bevalling beter vordert en jouw eigen lichaam beter in staat is om zijn eigen pijnbestrijding te reguleren.

  • Ontspanning

Als je ontspannen bent, ervaar je doorgaans minder pijn en vordert de bevalling beter.

  • Wees voorbereid.

Door een boek te lezen, te informeren bij anderen of door een cursus te volgen. Zie ook kopje ‘voorbereiden op de bevalling’.

  • Ga uit van jouw eigen kracht.

Moeder natuur heeft de vrouw gemaakt om kinderen te krijgen. Hierop mag je best vertrouwen.

  • Heb een positieve benadering.

Positieve gedachten helpen je door de bevalling heen. Dus denk in het kader van: ‘ik kan het’, ‘ik wil het’, ‘ik zet mijn kind op de wereld’, ‘ik ben jong’, ‘straks heb ik het kindje in mijn handen’.

  • Bewaar de rust en heb geduld.

Over het algemeen duurt een bevalling al snel een paar uur. Probeer de tijd los te laten. We weten niet hoe lang het duurt, dat is onvoorspelbaar. Laat het los. We weten pas hoe lang het heeft geduurd, als de bevalling is afgelopen.

  • Maak gebruik van warmte.

Door warmte ben je ontspannen. Zorg ervoor dat je lekker warme kleding aan hebt, waaronder lekker warme sokken. Een warme kruik kan ook fijn zijn. Of lekker onder de douche of bad. In bad mag je niet wanneer je vliezen gebroken zijn en je geen weeën hebt. Ook in het begin van de bevalling, tot een centimeter of 3, is het niet raadzaam om in bad te gaan. De weeën willen dan nog wel eens afzakken.

  • Werk samen met je partner.

Breng hem op de hoogte van jouw wensen en hoe je de bevalling voor je ziet.

  • Verander van houding.

Door verschillende houdingen aan te nemen, kan de beleving van pijn minder zijn. Probeer zowel tijdens de ontsluiting als tijdens het persen verschillende houdingen uit. Denk bijvoorbeeld aan zijligging, staand, op handen en knieën, voorover hangend op een stoel of aanrecht.

 Voor meer informatie zie de folder ‘Jouw bevalling: Hoe ga je om met pijn’. Daarnaast is er ook een filmpje omgaan met pijn beschikbaar over dit onderwerp.

 

Mocht het met al deze tips niet meer lukken, dan zijn er nog andere maatregelen die we kunnen nemen.

Steriele waterinjecties

Steriele waterinjecties zijn 4 prikjes in je rug waarbij een kleine hoeveelheid steriel water wordt ingespoten. Hierdoor krijg je een warm en doof gevoel in je onderrug waardoor de pijnbeleving minder is. Het effect treedt na 10 minuten op en duurt 1-2 uur. De methode kan meerdere keren herhaald worden en kent geen risico’s voor kind als voor moeder. Dit kan dan ook gewoon in de regie van ons, de verloskundige. Alle verloskundigen van Verloskundig Centrum Jane zijn geschoold in het geven van de steriele water injecties. Het zetten van de prikjes is wel pijnlijk.

TENS (Transcutane Electrische Neuro Stimulatie)

De Tens is een apparaatje met electroden eraan die op je rug worden bevestigd. Via dit apparaatje kan je jezelf kleine stroomstootjes geven. Hierdoor wordt je afgeleid van de daadwerkelijke pijn en maakt je lichaam door de extra pijnprikkels meer endorfine’s aan. De dienstdoende verloskundige heeft de TENS en de bijpassende electroden altijd bij haar. De electroden zijn voor jezelf, de kosten ervan zijn € 15,00 euro. Ook de TENS is volledig veilig voor moeder en kind en kan gewoon bij de verloskundige plaatsvinden.

Wanneer deze pijnbestrijdingsmethoden niet genoeg zijn, dan kan er in het ziekenhuis nog andere methoden gebruikt worden. Dit kan alleen in het ziekenhuis omdat jij en jouw kindje extra goed bewaakt moeten worden.

 

 

 

CONTACTINFO

Bij bevallingen en verloskundige vragen laagdrempelig BELLEN met: 06 - 51 789 775

Voor het maken of verzetten van een controle-afspraak:
Di. wo. en do. van 9:00 tot 15:30 uur
Tel. 0511 - 451045

Spreekuur
Kollum: Dinsdag, woensdag en donderdag va 7:30 uur of een avondspreekuur.
Kootstertille: Vrijdag vanaf 11:00 uur in de even weken.
Westereen: Donderdagavond vanaf 19:00 uur in de oneven weken.

LOCATIES

Willem Lodewijkstraat 53
9291 MZ Kollum

Van Harinxmaloane 5
9271 AH Westereen

Goudtsjeblomstrjitte 34 A
9288 AM Kootstertille

locatie_kollum_footer