Plaats bevalling

In Nederland heb je de keuze van de plaats waar je wilt bevallen. Dit kan thuis of in het ziekenhuis. Wil je in het ziekenhuis bevallen en er is geen medische reden dan moet je een eigen bijdrage betalen van ongeveer € 350,-.
Soms heb je geen keus. Dan is er een reden waarom je in het ziekenhuis moet bevallen. Dit zal de verloskundige aangeven en dan zijn er geen kosten aan verbonden.
Jij moet op de plek bevallen waar jij je het beste bij voelt. Waar je ook gaat bevallen wij komen eerst bij je thuis en kijken hoever je bent. Samen bepalen we het moment om naar het ziekenhuis toe te gaan. Dit is dus meestal wanneer je al goede weeën hebt.
Je bent vrij om te kiezen in welk ziekenhuis je wilt bevallen. We werken het meeste samen met het ziekenhuis De Sionsberg in Dokkum, maar we komen ook regelmatig in het ziekenhuis Nij Smellinghe te Drachten en in het MCL in Leeuwarden.

Badbevalling

Warmte en water doet je spieren en dus ook je baarmoeder ontspannen. Veel vrouwen vinden het dan ook prettig om weeën onder de douche of in bad op te vangen. Dit mag vanaf ongeveer 3 centimeter ontsluiting, mits je goede weeën hebt. Het opvangen van weeën kan prima in een eigen bad. Wil je ook daadwerkelijk in bad bevallen dan is er een speciaal bad nodig waar voldoende ruimte is om een kind te baren. Zo’n bad kan je huren bij de Verloskundigen Praktijk Catharina Schrader in Dokkum en ook via Bevallingsbaden.nl. Bij laatstgenoemde krijg je  € 10,- korting wanneer je aangemeld bent bij onze praktijk. Vraag aan onze assistente de code die je hiervoor nodig hebt. Je kan via die website ook een bevalbad kopen.Naast het bad, is het handig dat je lange handschoenen voor ons aanschaft. Deze kan je ook kopen bij Bevallingsbaden.nl of bij een veearts in de buurt.

Badbevallingen hebben als voordeel dat de pijn vaak beter te hanteren is, de bevalling doorgaans iets sneller verloopt en dat de overgang voor het kindje naar de buitenwereld soepeler verloopt. Bij een badbevalling is het belangrijk dat het water op goede temperatuur wordt gehouden. Houd er verder rekening mee dat het wel even duurt voordat het bad vol met water is.

Badbevalling in ziekenhuis

Het ziekenhuis Nij Smellinghe (Drachten) heeft een bad waarin je de ontsluitingsweeën op kan vangen. Het MCL (Leeuwarden) heeft dit niet, maar hier mag je jouw eigen bevalbad meenemen, mits verloskamer 1 vrij is. In het UMCG (Groningen) is een bevalbad aanwezig.

 

 

CONTACTINFO

Bij bevallingen en verloskundige vragen laagdrempelig BELLEN met: 06 - 51 789 775

Voor het maken of verzetten van een controle-afspraak:
Di. wo. en do. van 9:00 tot 15:30 uur
Tel. 0511 - 451045

Spreekuur
Kollum: Dinsdag, woensdag en donderdag va 7:30 uur of een avondspreekuur.
Kootstertille: Vrijdag vanaf 11:00 uur in de even weken.
Westereen: Donderdagavond vanaf 19:00 uur in de oneven weken.

LOCATIES

Willem Lodewijkstraat 53
9291 MZ Kollum

Van Harinxmaloane 5
9271 AH Westereen

Goudtsjeblomstrjitte 34 A
9288 AM Kootstertille

locatie_kollum_footer