Als je kind overlijdt

Niets is aangrijpender dan de geboorte en de dood, het begin en het einde van het leven. Als een kind vóór de geboorte, tijdens de bevalling of kort daarna overlijdt, vallen deze gebeurtenissen samen. Dat gebeurt ook als een gewenste zwangerschap wordt afgebroken omdat het ongeboren kind een ernstige afwijking heeft. Het verdriet om het dode kind is eindeloos groot. Alle toekomstverwachtingen zijn plotseling verloren.

Iedereen verwerkt het verlies op een andere manier. De één trekt in zichzelf terug terwijl de ander het fijn vindt om veel met de partner, goede vrienden en/of familie te praten. Verdriet, boosheid, ongeloof, ontkenning, protest, al deze gevoelens zullen in meer of mindere mate passeren.

De NVOG (Nederlandse Vereniging Obstetrie en Gynaecologie) heeft een folder gemaakt voor ouders die hun kindje tijdens de zwangerschap of rond de bevalling verliezen.  Ook het afbreken van een gewenste zwangerschap omdat het kind een ernstige aangeboren afwijking heeft of om andere medische redenen, wordt besproken. Zowel praktische als emotionele zaken komen aan bod. Aan het einde van het folder staan een aantal gedichten en worden een aantal boeken over dit onderwerp genoemd. Via de volgende link, kom je bij het folder: Verlies van een kind tijdens de zwangerschap of rond de bevalling.

Meer informatie

 • www.makeamemory.nl
  Stichting Make a Memory vervaardigt foto’s voor familie van ernstig zieke, stervende of overleden baby’s vanaf 24 weken zwangerschap en kinderen tot en met 16 jaar. De fotografie vindt plaats in de ziekenhuizen en op andere locaties, zoals in de thuisomgeving. De fotografie wordt kosteloos uitgevoerd.
 • www.vook.nl
  De Vereniging Ouders van een Overleden Kind is een zelfhulporganisatie van ouders van een overleden kind, die begrip en medeleven willen bieden aan lotgenoten.
 • www.lieve-engeltjes.nl
  Stichting ‘Lieve engeltjes’ is een lotgenotencontactgroep voor een ieder die het verlies van een kind(je), zelf of in haar/zijn omgeving heeft meegemaakt.
 • www.achterderegenboog.org
  Stichting Achter de Regenboog ondersteunt kinderen en jongeren bij het verwerken van het overlijden van een dierbare.
 • www.bedjeindewolken.nl
  Een rijk geïllustreerd prentenboek dat hulp biedt bij het proces van verlies en verwerking bij het plotseling overlijden van een broertje of zusje in een gezin.
 • www.in-de-wolken.nl
  In de Wolken richt zich op verliessituaties die ontstaan door het overlijden van een belangrijke ander. Er worden brochures, boeken en andere materialen ontwikkeld voor rouwenden. Hoewel In de Wolken zich richt op alle rouwenden is zij met name gespecialiseerd in rouwende kinderen en jongeren.
 • www.fiom.nl
  Een landelijke instelling voor hulpverlening bij vragen op het terrein van zwangerschap en ouderschap, met regionale vestigingen door het hele land. De stichting biedt informatie en individuele hulp.
 • www.verliesverwerken.nl
  Landelijk Steunpunt Rouw

CONTACTINFO

Bij bevallingen en verloskundige vragen laagdrempelig BELLEN met: 06 - 51 789 775

Voor het maken of verzetten van een controle-afspraak:
Di. wo. en do. van 9:00 tot 15:30 uur
Tel. 0511 - 451045

Spreekuur
Kollum: Dinsdag, woensdag en donderdag va 7:30 uur of een avondspreekuur.
Kootstertille: Vrijdag vanaf 11:00 uur in de even weken.
Westereen: Donderdagavond vanaf 19:00 uur in de oneven weken.

LOCATIES

Willem Lodewijkstraat 53
9291 MZ Kollum

Van Harinxmaloane 5
9271 AH Westereen

Goudtsjeblomstrjitte 34 A
9288 AM Kootstertille

locatie_kollum_footer