Echo

Elke zwangere krijgt tijdens de zwangerschap echo’s aangeboden. Dit kan een vitaliteitsecho (om te kijken of de zwangerschap in tact is), een termijnecho (om te kijken hoe ver je zwanger bent) en een 20 weken echo (SEO) (zie kopje prenatale screening) zijn. Deze echo’s zijn niet verplicht en worden vergoed door je verzekeraar.
Wanneer de verloskundige vindt dat tijdens de zwangerschap nog een echo gemaakt moet worden, zal dit eveneens in de praktijk plaatsvinden. Redenen hiervoor kunnen zijn: vaginaal bloedverlies en twijfel over de groei en/of de ligging van de foetus. Soms wordt er een echo gedaan om de plaats van de moederkoek te bepalen. Ook deze echo’s worden vergoed door je verzekeraar.

Voor de SEO’s kan je terecht bij Echopraktijk Tineke.

Als je wilt kan je natuurlijk zelf een echo laten maken bij een pretechoburo. Hiervoor kan je ook bij Echopraktijk Tineke terecht.

Vitaliteitsecho

Dit is een echo vroeg in de zwangerschap (7-10 wkn). Bij deze echo wordt gekeken of de zwangerschap zich in de baarmoeder bevindt en of er een kloppend hartje wordt gezien. Tevens wordt gekeken of er sprake is van een één- of meerling. Om deze echo zo goed mogelijk te kunnen verrichten is een volle blaas raadzaam. Soms is het niet mogelijk om de echo via de buik te doen. In overleg met jou zal dan bekeken worden of een inwendige echo gedaan wordt. De vitaliteitsecho is niet verplicht.

Termijnsecho

De termijnecho wordt tussen 10 en 12 weken gemaakt. Het kindje wordt hierbij opgemeten van hoofd tot het stuitje, waardoor we een nauwkeurige inschatting krijgen van de zwangerschapstermijn.
Meestal lukt het goed om de echo te maken door je buik heen. Af en toe is dit niet mogelijk en dan wordt er, in overleg met jou, een vaginale echo gedaan.
De termijnecho is niet verplicht.

Mogelijke uitkomsten van de echo’s

Bij de echo’s die bij ons in de praktijk worden gedaan, wordt er niet gescreend op afwijkingen bij jouw kindje. Maar, tijdens de echo kan er wel een vermoeden ontstaan dat je kindje een afwijking heeft. De ernst van deze afwijking kan verschillend zijn. Zelden duidt het op een afwijking waarbij het kindje niet levensvatbaar is. Aan het begin van de zwangerschap vragen we jou of je deze mogelijk afwijkende bevindingen ook wilt weten, zie echobrief onder kopje ‘spreekuur’ en dan ‘aanmelden’.

CONTACTINFO

Bij bevallingen en verloskundige vragen laagdrempelig BELLEN met: 06 - 51 789 775

Voor het maken of verzetten van een controle-afspraak:
Di. wo. en do. van 9:00 tot 15:30 uur
Tel. 0511 - 451045

Spreekuur
Kollum: Dinsdag, woensdag en donderdag va 7:30 uur of een avondspreekuur.
Kootstertille: Vrijdag vanaf 11:00 uur in de even weken.
Westereen: Donderdagavond vanaf 19:00 uur in de oneven weken.

LOCATIES

Willem Lodewijkstraat 53
9291 MZ Kollum

Van Harinxmaloane 5
9271 AH Westereen

Goudtsjeblomstrjitte 34 A
9288 AM Kootstertille

locatie_kollum_footer