Spreekuur

Tijdens de zwangerschap kom je 10 tot 12 keer bij ons op het spreekuur, afhankelijk van jouw persoonlijke situatie. In het begin zitten er langere perioden tussen de controles en naarmate de zwangerschap vordert, kom je steeds vaker. We vragen iedere keer hoe het met je gaat en hoe je de zwangerschap ervaart. Bij iedere controle wordt je bloeddruk gemeten en je gewicht wordt gewogen (niet verplicht). Vanaf ongeveer 15 weken luisteren we ook elke keer naar het hartje van de baby. Daarnaast controleren we de groei van de baarmoeder door met de handen de baarmoeder af te tasten. Zo kunnen we vaststellen of de baby voldoende groeit. In de laatste maanden van de zwangerschap voelen we ook naar de ligging van het kind en naar de mate van indalen in het bekken. Bij problemen wordt een specialist ingeschakeld, bijvoorbeeld je huisarts of een gynaecoloog.
Uiteraard kan je met al je vragen bij ons terecht.

Centering pregnancy

Vanaf maart beginnen we in de praktijk met Centering pregnancy. Dit is een vorm van zorg waarbij de controles tijdens de zwangerschap in groepsverband gegeven worden, met uitzondering van de eerste afspraak en de controles vanaf 36-37 weken. Het programma is ontwikkeld voor vrouwen die graag goed geïnformeerd willen worden over hun zwangerschap én die het fijn vinden andere zwangere vrouwen te ontmoeten. De groep bestaat uit zwangeren die rond dezelfde tijd zijn uitgerekend dan jij.

Tijdens de groepsconsulten van 2 uur wordt de medische zorg, zoals bloeddruk meten en controle van de groei van de baby, gecombineerd met voorlichting en het uitwisselen van kennis en ervaringen. Er is veel tijd om met de andere zwangeren te praten en elkaar te leren kennen. Je kunt met hen ervaringen delen en zo nodig kunnen jullie elkaar ondersteunen. Het kan fijn zijn om te horen dat je niet de enige bent met bepaalde klachten of onzekerheden.

De bijeenkomsten worden geleid door een verloskundige samen met een andere zorgprofessional, zoals een kraamverzorgster of assistente. Het kan zijn dat er iemand wordt uitgenodigd om te spreken over een bepaald onderwerp of dat er een video wordt vertoond, maar meestal zal de tijd gebruikt worden om te praten over jullie zelf, je gezin en de dingen die je tegenkomt tijdens de zwangerschap.  De data van de bijeenkomsten zijn ruim van tevoren bekend.

Centering pregnancy wordt in al in meerdere landen om ons heen gegeven en ook in Nederland neemt het zijn toevlucht. Naar de effecten van Centering Pregnancy is dan ook al onderzoek gedaan en zijn veelbelovend.

De voordelen voor jullie op een rijtje:

 1. Je krijgt 17 uur meer zorg dan bij de reguliere controles.
 2. Je ontmoet zwangeren die ongeveer even ver zwanger dan je zijn. Je kunt met andere zwangeren informatie uitwisselen.
 3. Je ontvangt meer informatie en daardoor ontwikkel je meer kennis.
 4. Uit onderzoek komt dat CenteringPregnancy een positief effect heeft op de gezondheid van moeder en kind. Vrouwen zijn tevredener over de zorg.
 5. Je hebt minder kans op vroeggeboorte (33%).
 6. Je bent beter voorbereid op de bevalling.
 7. Je ondervindt meer ondersteuning.
 8. Er wordt vaker en langer borstvoeding gegeven.
 9. Je krijgt een toename van eigenwaarde .
 10. Je hebt minder gevoel van stress.
 11. Er is minder sociale problematiek.
 12. Je hebt minder kans op een depressie.

 

Je partner en/of andere ondersteunende mensen om je heen zijn ook welkom binnen de groep in bepaalde bijeenkomsten. Mocht dit niet je eerste kind zijn en je hebt al kinderen dan willen we je vragen deze niet mee te nemen naar de bijeenkomsten. We hebben hiervoor geen goede opvangmogelijkheden.

Wij zijn heel enthousiast over dit programma. Het omvat de 3 belangrijkste pijlers van zorg: onderzoek, voorlichting en ondersteuning. De tijd binnen de groep zal productief gebruikt worden! Ook als je extra of andere zorg nodig hebt kun je toch mee blijven doen aan de groepsbijeenkomsten

Meer weten? Vraag Saapke of één van de verloskundigen. Ook kan je kijken op de website: http://www.centeringhealthcare.nl/.

Aanmelden? Jezelf aanmelden voor deze vorm van zorg kan via onze assistente Saapke. Zij zal je informeren over wanneer er een groep gaat beginnen.

CONTACTINFO

Bij bevallingen en verloskundige vragen laagdrempelig BELLEN met: 06 - 51 789 775

Voor het maken of verzetten van een controle-afspraak:
Di. wo. en do. van 9:00 tot 15:30 uur
Tel. 0511 - 451045

Spreekuur
Kollum: Dinsdag, woensdag en donderdag va 7:30 uur of een avondspreekuur.
Kootstertille: Vrijdag vanaf 11:00 uur in de even weken.
Westereen: Donderdagavond vanaf 19:00 uur in de oneven weken.

LOCATIES

Willem Lodewijkstraat 53
9291 MZ Kollum

Van Harinxmaloane 5
9271 AH Westereen

Goudtsjeblomstrjitte 34 A
9288 AM Kootstertille

locatie_kollum_footer