Overige zwangerschapscontroles

De volgende controles duren 15 minuten. Dit is soms niet genoeg. Als er dingen zijn die besproken moeten worden, nemen wij daar natuurlijk de tijd voor en dat geldt voor iedereen.
Tijdens de verschillende controles geven wij je informatie over allerlei zaken met betrekking tot de zwangerschap: het volgen van zwangerschapscursussen, de plaats van bevalling (thuis/ziekenhuis), de rol van de kraamverzorgster, hoe je je kunt voorbereiden op de bevalling, het geven van borstvoeding, de hielprik, pijnbestrijding etc. Deze informatie stemmen we af op jouw persoonlijke situatie en ondersteunen we door het meegeven van folders.

Bij de tweede controle (rond 15 weken) krijg je een kopie van de zwangerschapskaart. Het is de bedoeling dat je die bij elke vervolgafspraak meeneemt, zodat we die telkens kunnen aanvullen met de laatste gegevens. Het is verstandig om deze kaart altijd bij je te dragen. Neem deze kaart ook mee als je naar de huisarts of gynaecoloog wordt doorverwezen.

Afhankelijk van je bloedgroep is het mogelijk dat we bij ongeveer 27 weken zwangerschap bloed bij je afnemen. Rond 30 weken krijg je een formulier mee om jouw ijzergehalte te laten bepalen. We attenderen je dan ook op het maken van een geboorteplan (zie kopje bevalling), zodat je die de volgende controle kan inleveren en we die bij 36 weken gaan bespreken

Tijdens de controle bij 36 weken wordt besproken wanneer je moet bellen als de bevalling begonnen is evenals specifieke wensen van jou en jouw partner omtrent de bevalling. Als je een geboorteplan hebt gemaakt, nemen we deze door.

Als je de 41 weken passeert

Als je de 41e week passeert, bestaat de mogelijkheid om je te laten strippen. Strippen is het verloskundige jargon voor het met de vingers loswoelen van de vliezen via de baarmoedermond. Hierdoor komen hormonen vrij die net het laatste ‘zetje’ kunnen geven om de bevalling te doen laten beginnen. De verloskundige zal je hierover informeren.

Passeer je de 41 weken dan wordt je omstreeks 41+3 weken gezien door de gynaecoloog. Hierbij wordt de conditie van het kindje extra gecontroleerd door middel van een hartfilmpje van het kind (CTG) en een echo. Wanneer deze controle goed is, ga je gewoon naar huis en blijf je bij ons onder controle. Het kan zijn dat de gynaecoloog je vraagt om 2 dagen later weer te komen waarbij het onderzoek wordt herhaald. Ook dan geldt dat bij een goede controle je gewoon weer naar huis gaat en je ons belt voor de bevalling. Ben je bij 42 weken nog niet bevallen dan dragen we over aan de gynaecoloog.

Mocht de gynaecoloog bij de extra controles suboptimale uitkomsten vinden, dan wordt dit met je besproken en wordt er beleid bepaald.

In de volgende tabel staat een overzicht van de vervolgcontroles aangegeven.

8-11 weken Intake met termijnecho (duurt 1 uur).
15 weken Zwangerschapscontrole.
20 weken Alleen wanneer je de 20-wekenecho (SEO) niet wenst.
22 weken Zwangerschapscontrole.
27 weken Zwangerschapscontrole en afhankelijk van je bloedgroep, bloed prikken.
30 weken Zwangerschapscontrole en controle van ijzergehalte (lab-formulier)
33 weken Zwangerschapscontrole en jouw eventuele wensen mbt de bevalling inleveren.
35 weken Zwangerschapscontrole en belinstructies
37 weken Zwangerschapscontrole en eventueel bespreking van pijnbestrijding.
38 weken Zwangerschapscontrole en eventueel bespreking van pijnbestrijding.
39 weken Zwangerschapscontrole.
40 weken Zwangerschapscontrole en bespreking van ‘over tijd’ gaan.
41 weken Zwangerschapscontrole en eventueel strippen.

 

CONTACTINFO

Bij bevallingen en verloskundige vragen laagdrempelig BELLEN met: 06 - 51 789 775

Voor het maken of verzetten van een controle-afspraak:
Di. wo. en do. van 9:00 tot 15:30 uur
Tel. 0511 - 451045

Spreekuur
Kollum: Dinsdag, woensdag en donderdag va 7:30 uur of een avondspreekuur.
Kootstertille: Vrijdag vanaf 11:00 uur in de even weken.
Westereen: Donderdagavond vanaf 19:00 uur in de oneven weken.

LOCATIES

Willem Lodewijkstraat 53
9291 MZ Kollum

Van Harinxmaloane 5
9271 AH Westereen

Goudtsjeblomstrjitte 34 A
9288 AM Kootstertille

locatie_kollum_footer