Voorlichtingsavonden in de praktijk

In nauwe samenwerking met het Centrum voor Jeugd en Gezin Achtkarspelen en de gemeente Noardeast Fryslân, krijgt iedere zwangere standaard 3 voorlichtingsavonden aangeboden, ter aanvulling op de reguliere controles. Op die avonden wordt informatie gegeven om jullie inzicht te geven in een gezonde levensstijl tijdens de zwangerschap en om jullie voor te bereiden op de bevalling, de kraamtijd en het ouderschap. Tijdens het tweede gesprek bij de verloskundige hoor je wanneer je bent uitgenodigd voor de voorlichtingsavonden. Wanneer je niet kunt, graag afmelden via de assistente. De avonden vinden plaats bij ons in de praktijk.

De thema’s van de voorlichtingsavonden zijn: ‘Gezonde leefstijl , ‘bevalling en pijnbestrijding’ en ‘ouderschap en kraamtijd’.

Gezonde leefstijl

Tijdens deze bijeenkomst vertellen Marjan Faber, diëtiste Balanza te Kollum en Renske Arends, gespecialiseerd bekken-fysiotherapeute uit Kollum over gezonde voeding en het gebruik van vitamines  in de zwangerschap en over houding en beweging tijdens de zwangerschap. Vragen als wat mag je wel of niet eten/drinken in de zwangerschap, welke vitamines heeft jouw lichaam extra nodig, het effect van gezond eten op de conditie van de moeder en de ontwikkeling van de foetus, hoe ziet een evenwichtige dag qua voeding er uit, hoe ga je om met misselijkheid en maagzuur, hoeveel mag je aankomen in de zwangerschap, voeding in de kraamtijd etc. komen aan de orde. Ook vragen over welke veranderingen treden er in de zwangerschap op die effect hebben op spieren/rug/bekken, waar moet je op letten om rug- en bekkenklachten te voorkomen, hoeveel en wat voor beweging is goed in de zwangerschap en waarom, welke oefeningen kan je doen om je bekkenbodem te blijven trainen, worden besproken.

Bevalling en pijnbestrijding

Tijdens deze avond worden jullie meegenomen doorheen een bevalling van a tot z! Ook onderwerpen als de plaats van bevalling, wat heb je klaar, wanneer moet je bellen, de rol van de verloskundige, kraamverzorgster en partner tijdens de bevalling worden besproken. Ook komt een stukje omgaan met weeën aan bod, evenals de verschillende manieren van pijnbestrijding.

Ouderschap en kraamtijd

Over ouderschap is heel veel te zeggen, vragen en ontdekken. In deze interactieve bijeenkomst gaat een JGZ-verpleegkundige dieper in op de onderwerpen die de eerste maanden van jullie kindje aan de orde (kunnen) zijn. Hoe wordt je een liefdevolle ouder en hoe vind je een opvoedstijl die bij jullie én bij je kindje past? Praktische tips voor de kraamvisite en de aanschaf van babyspulletjes. Verder aandacht voor de zorgen die je kunt tegenkomen en hoe je daar mee om kunt gaan. Denk daarbij aan onderwerpen als huilen, slapen, veiligheid en hechting. De bijeenkomst is géén cursus maar vooral bedoeld je te inspireren en te informeren als voorbereiding op de komst van de baby.

Een kraamverzorgster van Kraamtijd&zo gaat vertellen over de eerste week na je bevalling. Vragen als ‘hoe verlopen die eerste dagen, wat doet de kraamverzorgster, wat doet de verloskundige, wie kom je nog meer tegen, korte uitleg over borst- en flesvoeding, welke vitamines worden geadviseerd voor je kind, de meest voorkomende klachtjes bij de baby en de moeder, welke regeldingen zijn er’ etc worden besproken.

 

Samenwerkingspartners zijn:

Centrum Jeugd en Gezin AchtkarspelenCentrum voor Jeugd en Gezin Achtkarspelen
– Diëtisten Balanza
Kraamtijd & Zo
– Jeugd GezondheidsZorg Achtkarspelen en Noardeast Fryslân

– Renske Arends Bekkenzorg Kollum

 

Voorlichtingsavond borstvoeding

Samen met andere verloskundigen, gynaecologen, kraamzorgorganisaties, het consultatiebureau en ziekenhuis Nij Smellinghe oraniseren we 11 voorlichtingsavonden over een eerste introductie met basis-informatie over borstvoeding. Het is een interactieve avond, waarbij ruim aandacht is voor jouw persoonlijke vragen.

Zeven van die voorlichtingsavonden vinden plaats in het ziekenhuis Nij Smellinghe, Compagnonsplein 1, Drachten. Deze avonden zijn op dinsdag 5 februari, 19 maart, 21 mei, 9 juli, 3 september, 15 oktober en 10 december 2019.

De andere 4 voorlichtingsavonden zijn in Verloskundigenpraktijk Dokkum ‘Catharina Schrader’, Birdaarderstraatweg 80C, Dokkum. Deze avonden zijn op maandag 18 maart, 24 juni, 16 september en 16 december 2017.

Tijd: 19.30 tot 21.30 uur

Kosten: € 3,00 (graag contant en gepast betalen)

Ook partners zijn van harte welkom! Graag opgeven van te voren, zodat er een inschatting gemaakt kan worden van het aantal deelnemers. Opgave via e-mail: voorlichtingborstvoeding@nijsmellinghe.nl.

 

CONTACTINFO

Bij bevallingen en verloskundige vragen laagdrempelig BELLEN met: 06 - 51 789 775

Voor het maken of verzetten van een controle-afspraak:
Di. wo. en do. van 9:00 tot 15:30 uur
Tel. 0511 - 451045

Spreekuur
Kollum: Dinsdag, woensdag en donderdag va 7:30 uur of een avondspreekuur.
Kootstertille: Vrijdag vanaf 11:00 uur in de even weken.
Westereen: Donderdagavond vanaf 19:00 uur in de oneven weken.

LOCATIES

Willem Lodewijkstraat 53
9291 MZ Kollum

Van Harinxmaloane 5
9271 AH Westereen

Goudtsjeblomstrjitte 34 A
9288 AM Kootstertille

locatie_kollum_footer