Voorlichtingsavonden in de praktijk

In nauwe samenwerking met het Centrum voor Jeugd en Gezin Achtkarspelen en de DDFK-gemeenten, krijgt iedere zwangere standaard 3 voorlichtingsavonden aangeboden, ter aanvulling op de reguliere controles. Op die avonden wordt informatie gegeven om jullie inzicht te geven in een gezonde levensstijl tijdens de zwangerschap en om jullie voor te bereiden op de bevalling, de kraamtijd en het ouderschap. Tijdens het tweede gesprek bij de verloskundige hoor je wanneer je bent uitgenodigd voor de voorlichtingsavonden. Wanneer je niet kunt, graag afmelden via de assistente. De avonden vinden plaats bij ons in de praktijk.

De thema’s van de voorlichtingsavonden zijn: ‘Gezonde leefstijl en kraamtijd, ‘bevalling en pijnbestrijding’ en ‘voeding voor de pasgeborene en ouderschap’.

Gezonde leefstijl en kraamtijd

Tijdens deze bijeenkomst vertelt Alisa Bulthuis, diëtiste bij AVS, over gezonde voeding en beweegpatroon tijdens je zwangerschap.

Een kraamverzorgster die aangesloten is bij Kraamtijd&ZO komt vertellen over de rol van de kraamverzorgster tijdens het kraambed.

Bevalling en pijnbestrijding

Tijdens deze avond worden jullie meegenomen doorheen een bevalling van a tot z! Ook onderwerpen als de plaats van bevalling, wat heb je klaar, wanneer moet je bellen, de rol van de verloskundige, kraamverzorgster en partner tijdens de bevalling worden besproken. Ook komt een stukje omgaan met weeën aan bod, evenals de verschillende manieren van pijnbestrijding.

Voeding voor de pasgeborene en ouderschap

Weet je al welke voeding je je kindje gaat geven of twijfel je nog? Heb je vragen ten aanzien van borstvoeding of hoe je bijvoorbeeld om moet gaan met kunstvoeding? Tijdens deze avond komt Sietske Veenstra, lactatiekundige, vertellen over de verschillen tussen borst– flesvoeding en krijg je antwoord op al je vragen.

Over ouderschap is heel veel te zeggen, vragen en ontdekken. In deze interactieve bijeenkomst gaat Marguérite van der Linden (Kindertolk® – www.thatiswhy.nl ) dieper in op de onderwerpen die de eerste maanden van jullie kindje aan de orde (kunnen) zijn.

Hoe wordt je een liefdevolle ouder en hoe vind je een opvoedstijl die bij jullie én bij je kindje past?

Praktische tips voor de kraamvisite en de aanschaf van babyspulletjes. Verder aandacht voor de zorgen die je kunt tegenkomen en hoe je daar mee om kunt gaan. Denk daarbij aan onderwerpen als huilen, slapen, veiligheid en hechting. De bijeenkomst is géén cursus maar vooral bedoeld je te inspireren en te informeren als voorbereiding op de komst van de baby.

Samenwerkingspartners zijn:

Centrum Jeugd en Gezin AchtkarspelenCentrum voor Jeugd en Gezin Achtkarspelen
AVS Diëtisten
– Lactatiekundige Sietske Veenstra
Kraamtijd & Zo
That’s Why

 

Voorlichtingsavond borstvoeding

Samen met andere verloskundigen, gynaecologen, kraamzorgorganisaties, het consultatiebureau en ziekenhuis Nij Smellinghe oraniseren we 11 keer per jaar een eerste introductie met basis-informatie over borstvoeding. Het is een interactieve avond, waarbij ruim aandacht is voor jouw persoonlijke vragen.

Zeven van die voorlichtingsavonden vinden plaats in het ziekenhuis Nij Smellinghe, Compagnonsplein 1, Drachten. Deze avonden zijn op dinsdag 7 februari, 21 maart, 16 mei, 11 juli, 5 september, 24 oktober en 19 december 2017.

De andere 4 voorlichtingsavonden zijn in De Sionsberg, Birdaarderstraatweg 70, Dokkum. Deze avonden zijn op maandag 27 februari, 29 mei, 11 september en 11 december 2017.

Tijd: 19.30 tot 21.30 uur

Kosten: € 3,00 (graag contant en gepast betalen)

Ook partners zijn van harte welkom! Graag opgeven van te voren, zodat er een inschatting gemaakt kan worden van het aantal deelnemers. Opgave via e-mail: j.pebesma@nijsmellinghe.nl.

 

CONTACTINFO

Bij bevallingen en verloskundige vragen laagdrempelig BELLEN met: 06 - 51 789 775

Voor het maken of verzetten van een controle-afspraak:
Di. wo. en do. van 9:00 tot 15:30 uur
Tel. 0511 - 451045

Spreekuur
Kollum: Dinsdag, woensdag en donderdag va 7:30 uur of een avondspreekuur.
Kootstertille: Vrijdag vanaf 11:00 uur in de even weken.
Westereen: Donderdagavond vanaf 19:00 uur in de oneven weken.

LOCATIES

Willem Lodewijkstraat 53
9291 MZ Kollum

Van Harinxmaloane 5
9271 AH Westereen

Goudtsjeblomstrjitte 34 A
9288 AM Kootstertille

locatie_kollum_footer