Wat moet je regelen

Als je zwanger bent, zijn er gelijk een aantal dingen die je moet regelen. Hieronder staat een lijstje:

 1. Huisarts inlichten.

 2. Apotheek inlichten. Ook al gebruik je geen medicatie.

 3. Bloed laten prikken.

  Bij de intake krijg je twee laboratoriumformulieren mee om bloed te laten prikken. Dit moet je het liefst voor 12 weken zwangerschap hebben gedaan (zie ook kopje prenatale screening > algemeen bloedonderzoek).

 4. Erkenning regelen.

  Als jullie niet getrouwd zijn en jullie willen dat het kind de naam van de vader krijgt, is het verstandig om in de zwangerschap samen naar het gemeentehuis te gaan om de erkenning te regelen. Bij sommige gemeenten moet je vooraf een afspraak maken.

 5. Kraamzorg regelen.

  Kraamzorg moet geregeld worden, of je nou in het ziekenhuis gaat bevallen of thuis. Het is van belang dat je op tijd kraamzorg aanvraagt, het liefst rond 12 weken zwangerschapsduur. Tussen de 26 en 35 weken komt er dan iemand van de kraamzorginstelling bij je thuis om je te informeren over hoe kraamzorg werkt. Ben je niet voor de eerste keer zwanger, dan wordt dit gesprek vaak telefonisch gedaan. Welke taken de kraamverzorgster heeft en welke kraamzorginstellingen er zijn, staat vermeld onder het kopje Kraambed > kraamzorg.

 6. Kraampakket regelen.

  Vanaf 37 weken is het advies om het kraampakket in huis te hebben, ook al beval je in het ziekenhuis. In dit pakket zitten spullen die je nodig hebt tijdens de bevalling en voor de eerste dagen na de bevalling. Meestal krijg je dit pakket door je zorgverzekeraar toegestuurd of kan je het pakket bij een afhaalpunt ophalen. Er zijn een aantal verzekeraars die zo’n pakket niet vergoeden, dan moet je zelf een kraampakket samenstellen.

  Het kraampakket moet minimaal bestaan uit:

  • Minimaal 10 celstofmatjes
  • Zeiltje of een stuk plastic om je matras te beschermen
  • 2 pakken kraamverband
  • 1 pak maandverband
  • 1 pak watten
  • 2 pakjes kleine steriele gaasjes
  • 1 pak grote gazen (10 bij 10 cm)
  • 1 flesje alcohol 70%
  • 2 navelklemmen
  • 1 stuk/pompje desinfecterende zeep

  Laat het pakket geheel ingepakt staan zodat we tijdens de bevalling niet hoeven zoeken naar de inhoud ervan.

 7. Een verhoogd bed en ondersteek regelen.

  Vanaf 37 weken moet je een verhoogd bed en een ondersteek in huis hebben, ook al beval je in het ziekenhuis. Het bed moet een minimale hoogte hebben van 70 centimeter. Je kan dit doen door een eenpersoonsbed op klossen of op bierkratjes te zetten. Je kan ook een in hoogte verstelbaar bed huren (voor maximaal 26 weken), evenals eventuele klossen (gratis)  en de ondersteek (gratis). Rondom 32 weken moet je dan contact opnemen met één van de onderstaande organisaties:

  Op vertoon van jouw zorgpas en identiteitskaart kun je o.a klossen, ruggensteun, ondersteek of kraambed lenen. Het bed moet op de begane grond worden neergezet.

 8. Zwangerschapsverlof

  Iedere vrouw heeft recht op 16 weken zwangerschapsverlof. Je kan dit opnemen vanaf zes weken voor de uitgerekende datum.
  Je hebt altijd recht op 10 weken verlof na de bevalling. Dus beval je eerder dan 40 weken, dan blijft de duur van het verlof op 16 weken staan. Beval je later, dan duurt het verlof automatisch langer.
  Bij je werkgever moet je dit verlof aanvragen. Deze heeft een zwangerschapsverklaring nodig. Tijdens je tweede bezoek aan ons krijg je deze mee.
  Voor meer informatie, klik op de volgende link: rijksoverheid.

CONTACTINFO

Bij bevallingen en verloskundige vragen laagdrempelig BELLEN met: 06 - 51 789 775

Voor het maken of verzetten van een controle-afspraak:
Di. wo. en do. van 9:00 tot 15:30 uur
Tel. 0511 - 451045

Spreekuur
Kollum: Dinsdag, woensdag en donderdag va 7:30 uur of een avondspreekuur.
Kootstertille: Vrijdag vanaf 11:00 uur in de even weken.
Westereen: Donderdagavond vanaf 19:00 uur in de oneven weken.

LOCATIES

Willem Lodewijkstraat 53
9291 MZ Kollum

Van Harinxmaloane 5
9271 AH Westereen

Goudtsjeblomstrjitte 34 A
9288 AM Kootstertille

locatie_kollum_footer