Zwangerschapskwaaltjes

Elke vrouw ervaart de zwangerschap anders en elke zwangerschap is weer anders. Doordat je lichaam verandert tijdens de zwangerschap kunnen er klachten ontstaan. De meest voorkomende klachten worden hier beschreven met een aantal tips erbij.

Aambeien

Aambeien komen in de zwangerschap frequent voor door hormonen en de toenemende druk van de groeiende baarmoeder. Het zijn uitstulpingen van bloedvaatjes bij de anus. Ze kunnen jeuken en pijn doen. Het is belangrijk om verstopping en harde ontlasting te voorkomen. Goed drinken, wel zo’n 2 liter per dag, en bewegen helpen hierbij. Producten die de stoelgang bevorderen zijn peulvruchten, kiwi’s, karnemelk en volkoren brood.

Bandenpijn

Door de groei van je baarmoeder komen je banden om de baarmoeder heen op rek te staan. Dit kan stekende pijn geven, vaak in de onderbuik en liezen. Deze pijn treedt met name op wanneer je van houding verandert, bijvoorbeeld van zitten naar staan. Er is niet veel aan deze pijn te doen behalve rustig aan te doen. Mocht je twijfelen over de oorzaak van de pijn in je onderbuik overleg dan even met ons.

Blaasontsteking

In de zwangerschap heb je sneller een blaasontsteking en het kan soms lastig zijn om deze te herkennen. Het klassieke kenmerk, pijn bij het plassen, hoef je niet te hebben. Bovendien moet je door de zwangerschap sowieso al vaker plassen. Klachten die doorgaans optreden bij een blaasontsteking zijn vage buikklachten, een menstruatieachtig gevoel in de onderbuik eventueel uitstralend naar de rug. Breng bij deze klachten een potje ochtendurine naar de huisarts toe. Een blaasontsteking kan goed behandeld worden tijdens de zwangerschap.

Bloedend tandvlees en bloedneus

Doordat je lichaam beter is doorbloed tijdens de zwangerschap en de bloedvaten, onder invloed van hormonen, dunner worden komen bloedend tandvlees en een bloedneus regelmatig voor in de zwangerschap. Mocht je last hebben van een tandvleesontsteking dan is het raadzaam om een keer langs je tandarts of mondhygiënist te gaan.

Borsten

Tijdens de zwangerschap gaat het borstweefsel groeien. Er worden meer melkklieren en meer bloedvaten aangemaakt. Je borsten kunnen groeien en/of zwaarder aan gaan voelen. Vanaf de derde maand kan er al melk uit de borsten komen. Het is belangrijk om een stevige en goed passende BH te dragen.

Brandend maagzuur

Sommige vrouwen krijgen last van brandend maagzuur. Het is dan goed om op je eetpatroon te letten. Voedingsmiddelen zoals koffie, sinaasappelsap, vet en koolzuur kunnen de klachten verergeren. Bovendien helpt het om regelmatig over de dag iets te eten in plaats van 3 hoofdmaaltijden. Eet een uur voordat je naar bed gaat niets meer. Ook kan je het hoofdeinde van het bed iets verhogen. Helpen al deze aanpassingen niet, overleg dan met ons.

Duizeligheid

Duizeligheid komt tijdens de zwangerschap geregeld voor en kent vele oorzaken. Door de zwangerschap schommelen je bloedsuikers heel erg en als het laag is, kan je je duizelig en beroerd voelen. Als gevolg van het zwangerschapshormoon daalt je bloeddruk tijdens de zwangerschap. En een lage bloeddruk kan tot duizeligheid leiden als je snel van houding veranderd. Probeer regelmatig kleine beetjes te eten en niet te snel op te staan wanneer je een poosje hebt gezeten of gelegen.

Als je wat verder zwanger bent kan het zijn dat je duizelig wordt wanneer je op je rug ligt. Een groot bloedvat (vena cava) wordt dan afgekneld. Draai dan op je zij en je zal merken dat je je snel beter voelt.

Emoties

Een zwangerschap is een periode met grote veranderingen en kan gepaard gaan met veel verschillende, soms wisselende emoties voor zowel jou zelf als voor je partner. Dit kunnen positieve maar ook negatieve emoties zijn. Als de negatieve emoties overheersen, maak dit dan bespreekbaar met ons.

Haargroei en haaruitval

Onder invloed van het hormoon progesteron groeien haren sneller tijdens de zwangerschap. Soms groeit het ook op plaatsen waar het eerder niet was opgevallen. Deze haren vallen weer uit als de zwangerschap voorbij is.
Het kan juist ook zo zijn dat je last hebt van haaruitval. Dit kan komen door een tekort aan vitamine B. Het slikken van een vitamine B- complex kan verbetering geven.

Harde buiken

Al vroeg in de zwangerschap kunnen harde buiken optreden. Dit zijn samentrekkingen van de baarmoeder, doordat hij groeit. Harde buiken kunnen ook optreden wanneer je druk bent of spanning hebt gehad. Probeer dan rust te nemen. Af en toe een harde buik kan geen kwaad. Komen ze vaker voor of worden ze pijnlijk, dan moet je even contact met ons opnemen.

Hartkloppingen

Tijdens de zwangerschap krijg je meer bloed in je lichaam. Het hart moet dan ook harder pompen om dit bloed rond te pompen. Dit kan je ervaren als hartkloppingen. Hartkloppingen kunnen ook in rust optreden. Probeer even rustig te gaan zitten en goed adem te halen, dan gaat het vanzelf over.

Incontinentie

Incontinentie (ongewenst urineverlies) komt in de zwangerschap regelmatig voor. Het ontstaat doordat de sluitspier van de blaas verslapt onder invloed van het zwangerschapshormoon en doordat er meer druk op de bekkenbodem komt door de groei van de baarmoeder. Het is belangrijk om dan bekkenbodem-oefeningen te gaan doen. Wanneer de klachten na de bevalling aanhouden, is het verstandig om bij een gespecialiseerde bekkenfysiotherapeute langs te gaan.

Kortademigheid

Tijdens de zwangerschap adem je sneller en dieper dan wanneer je niet zwanger bent. Dit komt omdat de borstomvang toeneemt en de longinhoud iets is vergroot. De behoefte aan zuurstof neemt ook nog eens extra toe. Als je kortademig bent, moet je je tempo aanpassen, opletten dat je niet gaat hyperventileren en concentreren op de ademhaling.

Misselijkheid

Vooral in de eerste drie tot vier maanden van de zwangerschap kan je last hebben van misselijkheid en overgeven. Dit komt door de grote hormonale veranderingen in je lichaam. Niet eten maakt het meestal erger. Het is daarom goed om, voordat je opstaat, al iets lichts te nuttigen zoals een cracker of beschuit. Probeer daarna het eten over kleine, lichte maaltijden te verdelen. Welk voedsel je het beste kan verdragen, is een kwestie van uitproberen. Ook kunnen bepaalde geuren ervoor zorgen dat je misselijk wordt.

Moeheid

Vooral in de eerste drie maanden van de zwangerschap kan je moe zijn. Veel vrouwen hebben dan meer behoefte aan slaap. Dat komt door de hormonale veranderingen. Zelden is bloedarmoede de oorzaak.

Pigmentvlekken

Tijdens de zwangerschap kunnen door de zon of zonnebank bruine vlekken in jouw gezicht ontstaan, het zwangerschapsmasker. Bescherm daarom je huid tegen de zon en gebruik zonnebrandproducten. Blijf in de schaduw en draag een hoed. Na de zwangerschap verdwijnen deze pigmentvlekken meestal vanzelf.

Rug- of bekkenpijn

Tijdens de zwangerschap veranderen jouw gewicht en houding en worden de bekkengewrichten meer beweeglijk. Daardoor kunnen rugklachten of pijn in het bekken ontstaan. Een goede houding, rustpauzes inlassen en de tijd nemen voor het uitvoeren van (huishoudelijke) taken kunnen de klachten doen verminderen. Traplopen, tillen, stofzuigen en dweilen kan je beter zoveel mogelijk beperken. Ook is het raadzaam om een kussen tussen je knieën en onder je buik te leggen, wanneer je in zijligging op bed ligt. Draai als je uit bed komt eerst op je zij en druk je dan zijwaarts omhoog. Mochten deze adviezen niet helpen dan is het raadzaam om contact op te nemen met een bekkenfysiotherapeute.

Bekkenfysiotherapeuten bij ons in de buurt:

Spataderen

Sommige vrouwen krijgen tijdens de zwangerschap spataderen aan de benen en soms zitten ze ook in de schaamlippen. Probeer lang staan en lang zitten te voorkomen en beweeg regelmatig. Het dragen van elastische (steun)kousen helpt ook goed om de klachten van spataderen te verminderen. Af en toe liggen helpt om de druk te verminderen in de benen. Na de bevalling nemen de spataderen snel in grootte af.

Spierkrampen

Ook spierkrampen of rusteloze benen kunnen voorkomen tijdens de zwangerschap. De precieze oorzaak hiervan is onbekend. Soms helpt het om je voeten goed warm te houden, extra calcium of magnesium te gaan slikken, koud/warme wisselbaden te nemen of om ze eens lekker te laten masseren.

Tintelende vingers

Door vochtophoping in de pols kunnen de zenuwen naar de hand toe, worden afgekneld (carpaal tunnel syndroom). Hierdoor kan je een tintelend of doof gevoel in de vingers krijgen. Probeer je armen en handen regelmatig te bewegen. Draag ’s nachts eventueel een polsbeschermer zodat je polsen niet nog meer worden afgekneld wanneer je ze onbewust buigt.

Vaak plassen

Tijdens de zwangerschap moet je vaker plassen dan normaal. Dit komt doordat de baarmoeder steeds meer druk op je blaas uitoefent omdat hij groter wordt. Ook zorgen hormonen ervoor dat de spieren in de blaas slapper zijn.

Vaginale afscheiding / infecties

Vaginale afscheiding neemt vaak toe tijdens de zwangerschap. Dat is normaal. Gaat je afscheiding jeuken, irriteren of een branderig gevoel geven of krijgt de afscheiding een groenige kleur, dan kan het zijn dat je een vaginale schimmelinfectie (candida) hebt. Neem dan even contact op met je huisarts.

Vasthouden van vocht

Het is normaal dat je tijdens de zwangerschap vocht gaat vasthouden. Vaak zie je dit door het krijgen van dikke voeten/enkels of dat je ringen niet meer van de vingers willen. Het helpt om dan om voldoende te drinken, zo’n 2 liter per dag, voldoende te bewegen en een paar uur per dag te gaan liggen.

Verstopping

Door de zwangerschapshormonen werken je darmen trager. Daardoor komt de ontlasting minder vaak en is deze harder. Het eten van vezelrijke voeding zoals rauwkost, fruit en volkoren producten kan helpen. Zorg daarbij dat je ongeveer 2 liter vocht per dag drinkt. Lichaamsbeweging helpt ook bij het stimuleren van de stoelgang.

CONTACTINFO

Bij bevallingen en verloskundige vragen laagdrempelig BELLEN met: 06 - 51 789 775

Voor het maken of verzetten van een controle-afspraak:
Di. wo. en do. van 9:00 tot 15:30 uur
Tel. 0511 - 451045

Spreekuur
Kollum: Dinsdag, woensdag en donderdag va 7:30 uur of een avondspreekuur.
Kootstertille: Vrijdag vanaf 11:00 uur in de even weken.
Westereen: Donderdagavond vanaf 19:00 uur in de oneven weken.

LOCATIES

Willem Lodewijkstraat 53
9291 MZ Kollum

Van Harinxmaloane 5
9271 AH Westereen

Goudtsjeblomstrjitte 34 A
9288 AM Kootstertille

locatie_kollum_footer